Bonanca

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bonanca

Šta je to bonanca?

Neočekivani uspeh naziva se bonanca.

Prošli vek obeležila je popularna američka vestern serija pod nazivom „Bonanca“. Još tada poraslo je interesovanje za ovu reč i njeno značenje. Na našim prostorima zaista retka je upotreba reči bonanca i uglavnom ljudi je koriste kada govore o poznatoj seriji dok njena upotreba u drugim značenjima dosta je ređa.

Bonanca je italijanska reč u žnačenju bogata zlatna žila i koristi se kada želimo da iskažemo da je odredjena osoba postigla neočekivani uspeh. Izraz bonanca uglavnom se koristi za neočekivan uspeh vezan za novčane podvige, odnosno za naglo bogaćenje. Ovaj italijanski izraz postao je izuzetno popularan na našim prostorima pa tako frizerski saloni, kafići, restorani i slično poneli su upravo ovaj naziv. Jedan od najpoznatijih brazilkih hotela naziva se upravo „Bonanca“, a postoji i herbicit pod ovim nazivom.

Zbog samog značenja reči bonanca veliki broj ugostiteljskih objekata širom sveta nosi ovaj naziv, a na našim prostorima naročito je poznata salata bonanca.

Bitno je istaći razliku između pojma bonanca i bonaca, gde je razlika između reči samo u jednom slovu. Obe reči su italijanskog porekla i dok bonanca označava bogatu zlatnu žilu, bonaca ima potpuno drugačije značenje. Naime ona označava mirno i tiho vreme na moru bez talasa i vetra.

Share.