Repete

0

Repete

Svakom se desilo dok je završavao svoje poslednje zalogaje neke veoma ukusne hrane, da je poželeo ili tražio repete.

Još jedna u nizu pozajmljenica iz latinskog jezika. Reč repetere na latinskom znači ponovo, nanovo, opet ili još i govori se kao usklik.

Ovaj izraz se uglavnom upotrebljava za hranu, kao što je i gore pomenut primer. Kada je reč o hrani, treba biti obazriv jer vaš želudac koji je veličine pesnice nije uvek „raspoložen“ za repete.

Tako upotreba ovog simpatičnog izraz ima razne primere. Inače, kada kažemo repete nismo samo tražili još, već smo time rekli i koliko je zaista ukusno, dobro neko jelo pa i kompletna usluga, te jedan niz hvalospevnih reči.

Čak i stranci kada osete ukus i kvalitet naše hrane uvek traže repete, međutim stroga pravila Evropske Unije to pokušavaju da koriguju, prenoseći poruke kako je na primer crnogorski pršut sa Njeguša preslan.

Ukoliko vam lekar prepiše recept i na njemu piše repetatur to će farmaceut znati da lek koji vam je doktor prepisao može ponovo da se izda.

Poznata je latinska krilatica “repticio est mater studiorum”, a znači ponavljanje je majka učenja.

U muzici se često koristi izraz repetitor, kao učitelj na klaviru koji prati solistu. Nastao je od latinske reči repetens, a znači učitelja koji ponavlja učenicima obrađeno gradivo.


Share.

Leave A Reply