Antihistaminik

0

Antihistaminik

Ako često putujete, vozite se kolima, avionom ili brodom prelazeći brojne kilometre, ako ste pri tom osetljivi na razne klimatske uslove sigurno vam se desilo da ste popili neki od antihistaminika.

Antihistaminici se upotrebljavaju za lečenje mnogih bolesti, poput raznih vrsta sezonskih alergija (polenska kijavica i slično), kod ujeda insekata ili preosetljivosti na lekove. Više deluju kao prevencija nego za lečenje alergiskih bolesti.

Neki od antihistaminika su: dimenhidrinat, hloropiramin, cetirizin, ketotifen, loratadin, feksofenadin i drugi. Na primer, dimenhidrinat je antihistaminik koji se koristi gotovo isključivo kod bolesti kretanja, za lečenje bolesti vožnje, odnosno takozvane „morske bolesti“, kad se nađemo na putu u kolima ili pri vožnji brodom na moru.

U većini slučajeva antihistaminik deluje nakon 30 minuta od primene, a njegovo dejstvo traje oko 4 do 5 sati. Nekada je ovaj lek izazivao pospanost, a danas se razvijaju antihistaminici koji ne prodiru u mozak pa nemaju uspavljujući efekat.

Antihisaminici deluju tako što se vežu za histaminske H1 receptore i blokiraju ih, te onemogućavaju vezivanje histamina na H1 receptore. A histamini su jedni od glavnih medijatora alergijske reakcije.

U bukvalnom prevodu antihistaminik označava lek protiv alergije. Najefikasniji su kada se koriste kao preventiva, unapred, ali se uzimaju i kada alergija postane primetna i prepoznatljiva.


Share.

Leave A Reply