Reprezent

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Reprezent

Dok šetamo nekim gradom i posmatramo njegovu arhitekturu i druge objekte stvaramo prvi utisak o tom naseljenom mestu, jer su upravo građevine, ulice, fasade ogledalo jedne urbane sredine, njegovi reprezenti.

Ovaj pojam je verovatno poznatiji u njegovom drugom obliku, kada se umesto reči reprezent koristi sinonim, tj. reč predstavnik.

Ona je predstavnik svoje kompanije na sastanku“, primer je upotrebe ovog pojma.

Potiče od reči rεpri’zεnt , representare što znači zastupati, predstavljati.

Reprezent prema jednostavnijoj definiciji značio bi nekog ili nešto što predstavlja, deluje ili govori zvanično za nekog ili zbog nečeg. Međutim, to može da znači i zastupanje ili predstavljanje stava neke stranke ili struje (na primer u vladi ili na sudu).

Reperezent može biti zastava zemlje kao reprezentativni znak ili simbol jedne države. Tako se kaže i da fudbalska, košarkaška i druga reprezentacija na nekom prvenstvu predstavlja, zastupa jednu državu.

Danas u svakoj firmi imamo reprezenta koji predstavlja svoju kompaniju na sastancima.

Advokat je reprezent tuženog na sudu, tako da sva komunikacija između suda i tuženog ili tužitelja ide preko advokata.

U teoriji političkog sistema razlikuje se reprezentativni sistem, kao ustavni sistem po kome je narodu data mogućnost da preko svojih izabranih predstavnika, odnosno poslanika u narodnoj skupštini učestvuje u upravljanju državom, pogotovu u donošenju zakona.

Share.

Leave A Reply