Viskoznost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Viskoznost

Ukoliko ste vozač, sigurno vam je poznat termin viskoznost ulja.

Pojam viskoznost potiče od latinske reči viscum, što znači lepak, a značenje reči viskoza u hemiji je celulozna masa koja se koristi za izradu veštačke svile i filmova.

Viskozitet označava da nešto ima veliko lepljivo svojstvo. Kada se kaže viskozan misli se da je lepljiv. A za neko telo koje stalno menja svoj oblik, pod dejstvom pritiska na njegovu površinu, kaže se da je viskozno.

Utvrđeno je da ulje ima veću viskoznost od vode ali ima manju gustoću pa pliva na vodi. Zagrevanjem ulje dosta gubi na viskoznosti dok se viskoznost vode manje gubi pri njenom zagrevanju.

Viskoznost ulja je važan kriterijum svakog maziva. Ona treba da odgovara temperaturi okoline. Ukoliko je gustoća ulja previsoka kada je motor hladan (samim tim i ulje je hladnije), ulje neće cirkulisati unutar motora, čime će otežati rad istog. Na primer, niska viskoznost motornih ulja omogućava lakše pokretanje motora na niskim temperaturama, to dalje povlači manju potrošnju goriva.

Zato se kao jedna od definicija uzima da je viskoznost (unutrašnje trenje) osobina tečnosti da pružaju otpor međusobnom kretanju njihovih slojeva, odnosno otpor tečnosti prema tečenju (s obzirom da se slojevi tečnosti kreću različitom brzinom stvarajući trenje, što je dalje detaljno obradila Njutnova teorija).

Svrha viskoziteta je da smanji trenje odnosno habanje delova motora i povećava njihovu pokretljivost.

Share.