Perforacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Perforacija

Ovaj izraz se ne koristi toliko često u svakodnevnom govoru i više je blizak stručnom izražavanju kako u medicini tako i u mašinstvu.

Prema nekoj suvoj definiciji perforacija (u medicini) označava provaljivanje šupljih organa ili vena usled oboljenja. Dok izraz perforacija potiče od novolatinske reči perforatio i znači bušenje.

Na primer, usled velikih oštećenja želuca, lekari mogu pomenuti perforaciju čira u želucu. U hirurgiji se ovaj pojam upotrebljava kada dolazi do veštačkog otvaranja šupljina u telu.

Kod slepog creva ukoliko se upala ne leči može doći do perforacije (pucanja) slepog creva pa se gnojni sadržaji dalje šire po abdomenu i prouzrokuje takozvani peritonitis. Takođe, može doći i do perforacije bubne opne naglim i jakim udarcem po uhu (od pesnice, lopte ili pada) što dalje uzrokuje naglu kompresiju vazduha u spoljašnjem slušnom kanalu i stvaranja perforacije, tj. pucanja bubne opne.

Otorinolaringologija poznaje i pojam perforacija septuma, odnosno perforacija nosne pregrade kao defekt nosne hrskavice.

U mašinstvu se koristi termin “perforaciona mašina” koja služi za zupčanje ( pravljenje rupica, bušenje) hartije ili poštanskih markica. Filatelisti znaju da je zupčanje ili perforacija sitno probadanje u određenoj veličini i rasporedu na poštanskim markama. Tako se poštanske marke sa lakoćom odvajaju i cepaju jedna od druge a pri tom se ne oštećuju pri daljem rukovanju.

Share.

Leave A Reply