Doajen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Doajen

Kada želimo da veličamo nekog, da pokažemo da je neko najbolji u svom poslu, prvi i najiskusniji, a do toga je došao isključivo svojim zalaganjem i znanjem, kažemo da je doajen u tome što radi.

Na primer, doajen srpskog glumišta je bio Nikola Simić ili doajen srpskog sportskog novinarstva bio je Duško Korać i td. Ljubitelji automobila znaju da upotrebe ovaj izraz za svoje omiljene brendove i modele, pa neki kažu: „Spaček je doajen koji jednostavno ne može izaći iz mode“.

Francuska reč doyen znači starešina, tačnije najstariji po redu primanja u nekom društvu ili nekoj ustanovi. A može značiti i najstarijeg po godinama. Doajen je zamenica i za dekana, kao najstarijeg, starešinu fakulteta.

Za pojam doajen se vezuje izraz doajen diplomatskog kora ili zbora, a on je strani poslanik koji je najduže akreditovan na nekom dvoru ili pri vrhovnoj upravi neke države. Takođe, označava i osobu najstariju po službenoj dužnosti.

Diplomatski kor čine diplomatski predstavnici u jednoj zemlji, na čijem čelu je najstariji član po rangu, doajen.

U diplomatiji ustanova doajena uređena je odredbama običajnog međunarodnog prava. U određenim prilikama, kao što su svečanosti ili protokoli doajen diplomatskog kora istupa u ime istog, te brani interese diplomatskog kora kao celine.

Share.

Leave A Reply