Kerozin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kerozin

Veorvatno vam je kerozin, ili petrolej kako se još naziva, poznat kao gorivo za avione i druge letilice.

Naziv kerozin potiče od grčke reči kéros što znači vosak, pa u upotrebi ovaj pojam predstavlja svetleću materiju koja se dobija od američkog petroleja.

Kerozin je bezbojni, zapaljivi ugljo vodonik koji se dobija destilacijom iz sirove nafte i koristi se kao gorivo u turbinskim motorima. Temperatura sagorevanja kod kerozina je slična kao kod dizel goriva.

Kerozin, poznatiji kao petrolej, se najviše koristi kao gorivo za vazduhoplovna vozila poput: aviona, raketa i dr. On se dobija takozvanom frakcionom destilacijom nafte na temperaturi od 150 °C do 270 °C.

O procesu destilacije sirove nafte, tj. benzina u kerozin prvi je napisao persijski naučnik, lekar i hemičar Muhamed al-Razi u svojem spisu “Knjiga tajni”.

Kao sinonim za kerozin, u nekim zemljama sveta, je petrolej, kao u Jugoistočnoj Aziji, Velikoj Britaniji, Istočnoj i Južnoj Africi.

Avionski benzin, kerozin se upotrebljava za pogon avionskih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. S obzirom da su uslovi rada tih motora mnogo komplikovaniji nego kod automobilskih motora, potrebno je da lako isparivi ugljo vodonici budu svedeni na minimum kako ne bi na većim visinama zbog malog pritiska izazvali prestanak rada motora i druge probleme.

Share.

Leave A Reply