Trivijalno

0

Trivijalno

Reč “trivijalno” potiče od latinske reči trivialis što znači – tačka gde se susreću tri puta, nešto što je obično. To je pojam koji označava nešto što je više nego svakidašnje, previše poznato. U njemu ne postoji kvalitet i svežina izražavanja, potpuno je lišen mašte, lepote reči i misli. Opisuje ispraznost i nebitnost nečega. Njegovu banalnost, otrcanost, neoriginalnost, pa čak, u najgorem slučaju i prostakluk.

Trivijalnost je osobina onoga ko je trivijalan, prost u ponašanju ili izražavanju. Neko ko je toliko “izlizan” u svom ponašanju da oslikava kompletan nedostatak sposobnosti ili moralnih kvaliteta.Pa stoga i trvijalna književnost može biti zabavna, ali je apsolutno bezvredna, prosto štivo, koje nema apsolutno nikakvu književnu vrednost, već je obajvaljeno isključivo u komercijalne svrhe. Ipak, to ne znači da takvo štivo neće biti popularno, jer ono je i pisano za najšire narodne mase, računajući na manjak obrazovanja i njihove kulture.

Pojam “trivijalno” se koristi i u matematici, gde označava rešenje sistema jednačina pri čemu su rešenja svih jednačina jednaka nuli.


Share.

Leave A Reply