Vermikulit

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to vermikulit?

U hotrikulturi i u termoizolaciji koristi se vermikulit.

U hortikulturi vermikulit se određuje kao mineral koji je veoma cenjen među uzgajivačima. Njegova praktičnost ogleda se u tome što je to trajni supstrat koji se ne raspada i ne razlaže, a glavna funkcija mu je u takozvanom naklijavanju semena, naročito kod povrtarskih biljaka. Takođe vermikulit se može pomešati i sa drugim supstratima kao što je, na primer, kokos i kao takav se pokazao veoma koristan.

vermikulit

Vermikulit je lako prepoznatljiva ruda po svojoj zlatno smeđoj boji i slojevitom strukturom. Vermikulit se koristi i u obliku ploča kao termoizolacioni materijal, te se koristi u građevinarstvu i pri izradi peći, kamina i kotlova za parno grejanje. Ove vermikulit ploče imaju višestruku korist. Ne samo što su termoizolacione, već stvaraju i zvučnu izolaciju, a vrlo su i dekorativne svojom specifičnom strukturom.

U obliku sitnih pahuljica vermikluit je veoma male težine, a kao takav se dobija zagrevanjem u specifičnim pećima na temperaturi od 750 ° C pri čemu voda isparava i dobija se koncentrisani oblik koji sadrži puno mehurića vazduha. Baš ti vazdušasti mehurići u obliku pahuljica doprinose dobrim izolacijskim sposobnostima.

Takođe, ima veliku sposobnost upijanja vode, a spada i u 100% negorive strukture. Za biljke je značajno što ga ne napadju insekti, te ne stari i ne trune.

Vermikulit spada u 100% prirodne proizvode, to je ekološki izuzetno prihvatljiv i koristan proizvod.

Vermikulitna ruda se može naći u Severnoj i Južnoj Americi, Južnoj Africi, Keniji, Zimbabveju, Egiptu, Indiji, Kini i u Rusiji.

Share.