Prolongirati

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prolongirati

“Ne kasnim, samo sam prolongirao rok” ili “prolongirao sam penziju do zime i ako tada ne pronađem odgovarajući klub, reći ću zbogom sportu”. Ovo su samo neki od primera upotrebe pojma prolongirati. Još jedna uobičajena primena ovog pojma jeste, ako čitate neku dobru knjigu uvek pokušavate da prolongirate njen završetak.

Izraz prolongirati je još jedna u nizu latinskih pozajmljenica, a potiče od latinskog glagola prolongere i prevodi se kao produžiti, produžavati ili odgoditi nešto, odložiti, produžiti rok.

U ekonomiji se koristi termin prolongirati menicu, odnosno produžiti menicu. A to znači produžiti određeni dan plaćanja, po međusobnom sporazumu ili pomeriti unapred za neko određeno vreme. Još se u ekonomskoj praksi upotrebljava pojam reprograma ili prolongiranje otplate kredita za klijente sa teškoćama pri otplati obaveza prema banci. Građani u ovom slučaju imaju mogućnost da kredit refinansiraju, odnosno da prolongiraju izmirenje obaveza prema banci.

Ako se vratimo na svakodnevno korišćenje pojma prolongirati (u običnom govoru), izdvajamo kao dobar primer temu iz sveta poznatih, a o kojoj su pisale sve novine. “Švajcarski teniser Roger Federer prolongirao je svoj povratak na teren, nakon operacije koljena.”

Brojni su primeri upotrebe ovog pojma, neki su usko stručni dok su najčešći oni svakodnevni. Najbitnije je da pri upotrebi istog, on ne ispada iz svog osnovnog značenja, tj. da uvek bude sinonim za produžiti ili odložiti nešto.

Share.

Leave A Reply