Blasfemija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Blasfemija

Neretko se u našem narodu psuje, posebno psovkama za koje mnogi kažu „pa nisam bogohulio, to je više uzrečica“. Da smo u srednjem veku blasfemija bi se veoma okrutno kažnjavala.

Blasphemía je reč grčkog porekla, a znači pogrda, huljenje, psovka, bogohuljenje ili neka grdnja. Bukvalno prevedena ova grčka kovanica bi značila „povređujem ugled“.

Prema definiciji blasfemija označava korišćenje imena boga, svetinje, crkve ili nekog božanstva na način koji određena religija nedozvoljava i određuje takav način izražavanja uvredljivim, bogohulnim ili svetogrdnim.

U svakodnevnom, opštijem tumačenju, blasfemija je sinonim za svako javno suprotsavljanje nekoj zvaničnoj religijskoj dogmi ili njenim verovanjima.

Još u najranijim državama antičkog doba blasfemija se kažnjavala smrću, odnosno određivala se kao jedno od najtežih krivičnih dela. Brutalne kazne poput rezanja ruku ili jezika bile su prvo upozorenje kako se isto krivično delo ne bi ponovilo.

Ni u srednjem veku nisu bili milosrdniji što se tiče kažnjavanja zbog blasfemije. Tako su se dešavala davljenja, žigosanja, kidanja jezika, vezivanja o stub srama, ali i bušenje usana usijanim železom ili progonstva.

Danas je ostala kao krivično delo samo u nekim državama koje imaju zvaničnu, državnu religiju i koja je između ostalog izvor i političke moći. Međutim, u zapadnom svetu ovakav tip kazne je odavno ukinut.

Share.

Leave A Reply