Švaler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

svaler

Ono što prvo asocira na pomen reči švaler, to je ponašanje jednog ženskaroš, neobuzdanog obožavaoca žena ili kako bi u narodu rekli „lole“.

Psihologija, odnosno andragogija (psihologija za odrasle) proučava razne tipove ljudskog ponašanja, te je i ovaj kao neki devijantni oblik naklonosti prema ženskom polu, takođe jedan od predmeta ove nauke.

Ovaj pojam ima poreklo u francuskoj reči shevalier i znači i u originalnom prevodu onako kako se i kod nas upotrebljava, a to je ljubavnik, ženskaroš, lola.

Ukoliko želite da ukrotite ženskaroša ili švalera, ni ne pokušavajte, jer njihov mozak definitivno funkcijoniše na instiktivan način, a ne na razumu.

Švalere, psiholozi, stavljaju u posebnu kategoriju, nesigurnih osoba sa niskom stopom samopoštovanja. S obzirom da sve njihove veze traju kratko, a dobar osećaj je uvek prisutan oni nastoje da produžavaju i da ponavljaju postupke kako bi se što duže osećali poželjno. Većina ovih Kazanova je u detinjstvu imala problem sa očevima, kažu psiholozi, tako da ili ih uopše nisu imali ili je odnos bio loš.

U svakom slučaju reč je o poremećaju ličnosti. Ličnost koja mora da manipuliše drugima, odnosno ženama kako bi dobili ono što žele. Možda ovakvi Don Žuani nekad i imaju osećanje krivice, ali automatski takve osećaje svesno sputavaju i ignorišu.

Share.

1 Comment

  1. Shevalier ne postoji kao reč u francuskom jeziku. Postoji chevallier što je u prevodu vitez, a kasnije i kavaljer.

Leave A Reply