Stipsa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

stipsa

Da li ste znali da stipsa pored toga što u žargonskom govoru označava nekog ko je škrt u davanju, zapravo ima osnovno značenje i upotrebu u medicini i hemiji.

Alaun ili stipsa u prahu može se naći skoro svuda, a predstavlja bezbojni kristalni mineral. Ovaj kalijski aluminijski sulfat vadi se iz stena.

Prvi su ga koristili stari Egipćani u kozmetičke svrhe. Stipsa u kao takva spada u visoko efikasne i veoma lekovite hemijske preparate.

U Aziji stipsu koriste kao lek kod upale zuba, desni ili jezika, kao i krajnika, ali i za prečišćavanje vode.

Poznato je njeno antibakterisko dejstvo pa se koristila pri brijanju, pošto je stipsa dobar upijač tečnosti pa automatski zaustavlja krvarenje. Zato se i odomaćio izraz stipsa kao neko ko nije voljan da plati ili izbegava da nešto dâ, tj. cicija (dobar upijač i sakupljač).

Stipsa se koristi kao antibakterijsko sredstvo i u kozmetici. Ona se nalazi u dezodoransima, puderima, sapunima, deterdžentima i prašku za pecivo. Takođe, dobra je kao upijač neprijatnih mirisa na telu, znoja. Domaćice je upotrebljavaju za konzerviranje hrane.

Kao dobar antiseptik nekada se koristio i u obliku losiona, kapi za uho i oko, kao dodatak bojama. U nekim vrstama sladoleda, ovaj alaun, koristio se kao aditiv.

Share.

Leave A Reply