Geler

0

Geler

Iako je geler kao oružano sredstvo poznat po ne tako srećnim okolnostima, za vreme ratnih sukoba, ovde ćemo pojasniti sam pojam i njegovu upotrebu.

Reč geler potiče od nemačke reči i znači krhotinu, deo granate ili bombe.

Pošto je bomba šuplja železna naprava u obliku lopte ili valjka, ona se puni određenim eksplozivnim materijalom. Može se ispaliti iz puške, bacati rukom, iz aviona ili se jednostavno može postaviti na neko mesto gde će eksplodirati.

Bombe se dele na granate, torpeda ili mine. Posebna vrsta, takozvanih zračnih bombi deli se prema nameni. Tako postoje: razorne, za razbijanje (rasprskavajuće) i zapaljive, tj. za izazivanje požara.

Upravo ove rasprskavajuće bombe su teške od pola do nekoliko stotina kilograma, a manje su od razornih. Naziv su dobile jer se prilikom eksplozije razbijaju na mnogo manjih delića, tačnije gelera, dok se svaki od njih ponaša poput metka. Ovakvim bombama ciljevi su ljudi ili objekti.

Tako pojašnjeno, geler zapravo predstavlja sastavni deo punjenja bombe koji se prilikom eksplozije rasprskava u ogroman broj delića sa fatalnim i razarajućim posledicama po materijalni i živi svet.

Geler je sastavljen od metala. Značajno je još i to da ukoliko je deo atomske bombe onda ima i radioktivno razarajuće dejstvo.


Share.

Leave A Reply