Mafin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su mafini? Kako se prave? Koji su najpopularniji ukusi na svetu? Kako su nastali ovi omiljeni kolači?

Mafini su jedna od omiljenih poslastica u kojoj se uživa širom sveta. Bilo da su slani ili slatki, doručak, užina ili većera, mafini su univerzalni zalogaj koji dolazi u raznim ukusima i oblicima. 

Pretpostavlja se da je reč nastala od stare francuske reći moufflet, što označava vrstu mekanog hleba.

U nastavku ovog teksta saznajte sve o mafinima – kako se prave, neke od najpopularnijih ukusa, kao i istoriju ovih svetski popularnih kolačića.

Osnovni sastav mafina

Kako se prave mafini

Mafini su vrsta male, brze pogačice od brašna, što znači da se u njihovom sastavu nalazi prašak za pecivo ili soda bikarbona umesto kvasca. Ovo čini ceo proces pravljenja mafina jednostavnim i brzim, jer nije potrebno čekati da testo naraste.

Najčešće se prave od kombinacije brašna, šećera, jaja i mleka uz razne dodatke kao što su voće, čokoladne mrvice, orašasti plodovi ili čak sir, povrće i šunka u slanim varijantama.

Prvi korak je uglavnom mešanje svih suvih sastojaka u jednoj posudi, a mleka i jaja u drugoj posudi. Zatim se sve spoji u jednu posudu, a onda se dodaju željeni slani ili slatki sastojci.

Za pravljenje mafina neophodno je da imate odgovarajući kalup u koji ćete izliti smesu i ubaciti u rernu da se peće. Najbolji način da znate da je testo gotovo je da ubodete mafine čačkalicom, a kada ona ostane suva, to je znak da su gotovi.

Mafini se mogu praviti u raznim veličinama, od mini mafina do velikih, a vreme pečenja zavisi upravo od toga. Obično je za manje mafine potrebno manje vremena nego za velike.

Najpopularniji ukusi mafina

Jedan od razloga zbog kog su mafini toliko obožavani širom sveta jeste što dolaze u širokom rasponu ukusa. Od slatkih do pikantnih, postoje varijacije po svačijoj želji. 

Slatki mafini

 • Borovnica: Ovaj ukus mafina uključuje i sveže ili zamrznute borovnice koje su posute po smesi pre samog pečenja;
 • Čokoladne mrvice: Mafini koji sadrže čokoladne mrvice su možda i najpopularniji ukus na svetu. U toku pripreme, komadići mlečne, crne ili bele čokolade se dodaju u smesu pre pečenja;
 • Banana: Ovi mafini pravljeni su sa dodatkom zrelih banana koje se u toku pripreme izgnječe i dodaju u smesu. Uz dodatak oraha ili lešnika, savršen je odabir svih ljubitelja ovog voća;
 • Višnja i crna čokolada: Kombinacija višnje i crne čokolade je jedna od omiljenih kada se radi o svim vrstama poslastica, pa je tako i čest izbor ukusa slatkih mafina mnogih.

Slani mafini

 • Kukuruzni: Mafini pravljeni od kukurznog brašna su idealna opcija za doručak ili večeru. Ova vrsta brašna im daje blago hrskavu teksturu i slatki, kukuruzni ukus;
 • Šunka: Slani mafini definitivno mogu imati širok spektar dodataka, ali neki od najdražih su šunka, sir i krastavčići.
 • Sir: U toku pripreme ovih mafina, dovoljno je pred pečenje u smesu dodati omiljeni rendani sir, koji će u toku pečenja dati posebnu dimljenu aromu svakom zalogaju;
 • Pica: Mafini sa ukusom pice osvajaju sve ljubitelje gurmanluka. U njihovu smesu se dodaju šunka, trapist i origano, a mogu se poslužiti sa kečapom.

Ovo su samo neki od mnogih ukusa mafina, međutim, u njihov recept se lako može dodati gotovo bilo šta od najdražih sastojaka i nesumnjivo će ispasti savršeni.

Kada su nastali mafini?

Istorija ovih slatkih zalogaja se može pratiti sve do srednjovekovne Engleske, gde su prvi put napravljeni kao vrsta malog, okruglog kolača. Originalna receptura sadržala je kvasac, a mafini su bili guste i teške teksture.

Posluživali su se kao doručak, a ponekad su bili filovani raznim voćem ili orasima. Sa vremenom, recept za mafine se razvio, a postala je popularna upotreba praška za pecivo umesto kvasca, što je ceo proces pripreme učinio jednostavnijim, a mafine mekšima i lakšima.

Mafini su veoma brzo stekli popularnost širom Amerike, a krajem 19. veka su bili redovni na trpezama cele planete. Oni su i dan danas popularni pečeni zalogaji, a konstantno se pojavljuju nove i kreativne kombinacije ukusa – zdravi, veganski, filovani, vazdušasti i mnogi drugi.

Zanimljivosti o mafinima

 • 19. decembar je Dan ovsenih mafina.
 • 11. jula je Dan mafina sa borovnicama.
 • Engleski mafini koji datiraju iz 10. i 11. veka bili su spremani u tiganju.
 • Američki mafini su bili nazivani “brzim hlepčićima” i pripremani su u pojedinačnim kalupima, ali tek krajem 18. veka.
 • Najveći mafin na svetu napravljen je u Italiji 2015. godine i težio je čitavih 146.65 kg.

Mafini su definitivno jelo sa bogatom istorijom i raznih receptura i sastojaka. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste pronašli sve zanimljivosti o mafinima, kao i ukusne predloge za narednu pripremu ovih popularnih zalogaja.

Share.