Poliandrija

0

Koje značenje ima pojam – poliandrija? Šta je poliandrična zajednica?

Poliandrija je poligamna zajednica jedne žene sa više muškaraca. Takav vid bračne zajednice bio je karakterističan kod plemena u kojima se srodstvo računalo po majčinstvu. Takodje, izraz poliandrija se korsti i u biologiji gde označava seksualnu vezu ženke sa više mužjaka.

U mnogim društvima kao što su indijansko pleme Seneke ili Tlingiti, ili kod meštana Aleutskih ostrva, uobičajeno je da žena ima dva muža. I na Grenlandu u eskimskim zajednicama, nije retkost da žena ima dva ili više bračnih partnera.

Istorijat i primeri

U Indiji je u 15. veku, kod nekih plemena sa juga zemlje, nakon defloracije devojke, njoj bilo dozvoljeno da ima seksualne odnose sa svakim muškarcem koji joj se dopada. U tom društvu je važilo da žena koja ima više partnera – više vredi! Deca su živela s majkom, i sve su ih izdržavali njeni muževi. Pravo nasledstva je naravno pripadalo ženskoj deci.

Na Malajskom poluostrvu i u nekim delovima Indonezije kao i na Borneu, žene su imale pravo na 4 supruga istovremeno.

U nešto skorijij istoriji, u 19. veku, na Maršalskim ostrvima, svaka žena je imala dva muža a mogla je da ima i jednom pomoćnog-sekundarnog supruga.

Šta je bratska poliandrija? Na Tibetu je karakteristična bratska poliandrija. Kada muškarac stupi u brak sa ženom, smatra se da su i njegova braća njeni bračni partneri. U nekim delovima Tibeta, bračni ugovor važi i za svekra.

Zabrane kod slovenskih naroda

Poliandrija je bila praksa i u Evropi – u Sparti i kod nekih germanskih i irskih plemena, kod Poljaka pa i Rusa. Međutim, knez Jaroslav je poliandriju izričito zabranio uredbom iz 11. veka.Share.

Leave A Reply

error: Alert: Content is protected !!