Panel-diskusija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači panel-diskusija?

Organizovana javna rasprava naziva se panel-diskusija.

Svi smo videli rasprave i debate za okruglim stolom, ako nigde drugo na televiziji se stalno prenose neke panel-diskusije na temu važnih, opšte društvenih pitanja.

panel-diskusija

Većina panel diskusija se obavlja za okruglim stolom, što na najbolji način jednako uključuje i pozicionira sve učesnike u debati. S tim što ovde veliku važnost igra i auditorijum, tj. prisustvo publike koja sve to posmatra i sluša, te se po završetku i sama uključuje postavljajući određena pitanja na istu temu.

Učesnici koji sede za stolom su najčešće stručnjaci i eksperti sa velikim iskustvom o temi o kojoj se raspravlja. U većini panel-diskusija raspravlja se o nekom aktuelnom problemu.

Pored panel-diskusije u socijologiji postoji i pojam panel-ankete. Ova nauka opšti pojam panel definiše kao metod stalnog praćenja ponašanja i mišljenja na odabranom uzorku ispitanika.

Etimologija i ovde ima svoje objašnjenje, pa navodi da izrar panel potiče od latinske reči pannus u značenju tkanina, krpa.

Takođe, i u građevinarstvu se koristi pojam panel, ali u značenju ravna ploča na kojoj se nalaze instrumenti ili kontrolni uređaji.

Ne retko se panel-diskusije organizuju kada u društvu počinju svi da pričaju ili da se brinu o nekim pitanjima, a niko ne zna pravi odgovor i najbolje rešenje. Tako da u ovakvim slučajevima ni panel-diskusije ne pomažu, ali opet se razmenjuju neke značajne i raznovrsne informacije.

Share.