Proliferacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proliferacija

Pojam proliferacija potiče od latinskih reči proles koja znači dete ili potomak i ferre koja znači nositi.

Tako se, pod ovim pojmom, u biologiji označava množenje pojedinih sastojaka ćelijskog tkiva. Dok u botanici znači pupljenje na delovima biljke koji obično ne nose pupoljke. Na primer, kad iz sredine čašice izbije novi cvet.

Tako se koristi i izraz proloferan te se odnosi na nešto što pupi, koji naglo raste.

Pojam proliferacija može se grubo prevesti kao umnožavanje. Posebno u biologiji kao umnožavanje ćelija tokom embrionog razvoja.

Može se koristiti i nakon rođenja kao numerički rast organizama ili pojedinih njihovih organa. Rast koji se meri prema broju.

Pojam proliferacija povezuje sa regeneracijskim, reparacijskim ili upalnim zbivanjima u nekom organizma.

Treba napomenuti, da se termin prolifracija koristi samo u dve nauke, u biologiji i botanici.

Javljaju se zloupotrebe kako ovog termina tako i drugih stranih reči i izraza, te njihovo korišćenje u određenom kontekstu vezano, recimo, u ekonomiji ne bi značilo ništa, pa je samim tim i neopravdano. Zato se ne može termin proliferacija koristiti, na primer, uz termine “uvoz” i “distribucija”, već isključivo (kao što je to i opisano u čuvenom ,Leksikonu stranih reči i izraza, Milana Vujaklije) u dve pomenute nauke, u biologiji i u botanici.

Share.

1 Comment

  1. Бабура on

    Пролиферација је поливалентан појам и не може се сагледати кроз призму само медицине или ботанике, јер је у питању латински израз који се користи у једном ширем контексту.Тако у науци о међународним односима пролиферација као ширење или чак дистрибуција, тј. забрана пролиферације нуклераног наоружања припада политичком и међународном вокабулару.

Leave A Reply