Nimfoman

0

Nimfoman

Razna defektna ponašanja zastupljena su kako kod ženskog tako i kod muškog pola. Nimfomanija se vezuje za određeni nagon kod žena, odnosno za takozvanu „bolest lude ljubavi“.

Izraz nimfomanija potiče od dve grčke reči numphe što u grčkoj mitologiji označava i vezuje se za snagu prirode koja je utkana u polubožansku mladu ženu i mania što znači ludilo. U skraćenom prevodu, nimfomanija je preterani ili izraženi seksualni nagon kod žena.

Ovaj izraz je nastao krajem 18.veka, a do tad je postojala njegova zamenica u terminu „bolest lude ljubavi“.

Prvo u stručnu pa kasnije i u svakodnevnu upotrebu, pojam nimfomanija uveo je kontraverzni francuski lekar Bienville. On je nimfomaniju opisao kao posledicu života na visokoj nozi, od preteranog uživanja (hedonizma) i pojačanog unosa mesa u ishrani, kao i začinjene hrane. Dalje su se istraživači nadovezali objašnjenima poput „ženske pomamljenosti“ koja nastaje od previše čitanja ljubavnih romana i od previše maštarenja.

Iako je ova pojava kod muškaraca odavno bila poznata, naučnici su se dugo i zastrašujuće čudili ovim otkrićem, kao izraženog seksualnog ponašanja kod žena. Upravo zato je i pojam nimfomanija češće korišćen i brže pamtiv od muške verzije ovakvog ponašanja, odnosno pojma satirijaza (preterani seksualni nagon kod muškaraca ili veliki ženskaroš).


Share.

Leave A Reply

error: Alert: Content is protected !!