Travestija

0

Travestija

Reč travestija vodi poreklo od italijanske reči travestire što znači presvući. Bukvalno posmatrano, ona znači prerušavanje, preoblačenje.

Travestija je vrsta književnog dela, parodije i može se pojaviti u različitim žanrovima. Naizgled šaljive reči i neozbiljni motivi su zapravo parodija na ozbiljne društvene probleme. Kao i parodija i burleska, tako i travestija u svojoj suštini ima karikiranje poznatog sadržaja. Ona boji to delo satirično-humorističkim bojama i stilom.

U svakodnevnom životu, ponekad se, tu i tamo čuje da je neko promenio pol. Kaže „duša žene bila mu je zarobljena u telu muškarca“ i obrnuto „snažni muški ego bio je u krhkom telu žene“. Tada oni hrabri transseksualci izađu pred javnost i kažu da su odlučili da promene pol i da svoj jedan jedini život provedu na, za njih pravi način. I tada kreće bujica, osude na svakom koraku, ali oni, svesni svoje travestije, uglavnom dignu glavu i idu dalje kroz život, nadajući se da će im budućnost konačno doneti sreću.

Sve češće se govori da se travestija kao karakterna osobina širi medju političarima kao bršljan. Mnogi od njih menjaju ne samo mišljenje, već i stavove i ideale preko noći, a sve u cilju što boljeg ličnog kotiranja na društvenoj lestvici.


Share.

Leave A Reply

error: Alert: Content is protected !!