Impotencija

0

Šta je impotencija? Šta znači kada kažemo da je neko impotentan?

Poremećaj seksualne funkcije muškarca naziva se impotencija.

Svi mi čuli smo za pojam impotencija i velika većina zna da je reč o medicinskom problemu koji zahvata muškarce. Međutim, ako Vas je zanimalo nešto više o značenju same reči impotencija, na pravom ste mestu.

Etimologija nas uči da je sam termin impotencija potekao iz latinskog jezika, preciznije od reči impotens, što znači nemoćan, nesposoban. Po definiciji, impotencija predstavlja poremećaj seksualne funkcije muškarca usled koje on ne može da postigne erekciju ili ne može da je održi dovoljno dugo.

Impotencija predstavlja veoma čest medicinski problem, koji iako ne ugrožava život muškarca i obično dovodi do psihičkih patnji i depresije, odnosno negativno utiče na brojne aktivnosti koje osoba obavlja, a najviše utiče na odnos muškarca i žene.

Ona može nastati zbog fizičkih ili psihičkih uzroka. Fizičkih uzroci su različite povrede samog organa, disfunkcija vena, razne bolesti, alkoholizam, upotreba određenih lekova i brojne hiruške intervencije. Bitno je istaći impotencija nastala fizičkim uzrocima u večini slučajeva nije trajna i može da se leči.

Nešto teže se leči impotencija koja je nastala psihičkim uzrocima. Primera radi jedan od čestih uzroka jeste strah od polnih bolesti ili strah od trudnoće, zatim sledi strah od neuspeha koji veoma često dovodi da do neuspeha zapravo i dođe.

U psihičke uzroke ubraja se i autosugestija, gde muškarci bez objekivnih razloga sami sebi govore da nisu pravi muškarci, te da neće moći da zadovolje ženu. Često do ovog mišljenja dolazi i zbog prevelike opterećenosti veličinim polnog organa.

Prvi korak u lečenju impotencije jeste otrkivanje uzroka koji je doveo do nastanka iste. I dok se fizički uzroci lakše leče, psihički nastale impotencije su dosta zahtevne i uglavnom se leče bihevioralnom metodologijom.

U širem smislu izraz impotencija označava nesposobnost ili nemoć muškarca u duhovnom, stvaralačkom, ili nekom drugom smislu.


Share.

Leave A Reply

error: Alert: Content is protected !!