Konkubina

0

Konkubina, šta je to? Da li ste upoznati sa značenjem ovog pojma?

Konkubina je naziv za vanbračnu ženu, ljubavnicu.

Sam pojam konkubina prethodnih godina dosta češće je korišćen, nego što je to slučaj danas. Ipak, na prostorima naše zemlja ovaj pojam još uvek ima značajnu primenu.

Sam termin konkubina potiče od latinske reči concubina u značenju vanbračna žena, bludnica. Konkubina je ljubavnica, odnosno žena koja ima dugotrajnu vezu sa nekim muškarcem, sa kojim nije u braku.

Konkubina je pojam koji je korišćen kroz istoriju i to uvek u negativnoj konotaciji. Najpre se koristio za žene koje su imale vanbračne veze sa oženjenim muškarcima, a oni su u većini slučajeva već bili bogati, a kasnije se proširio na sve žene koje su se nemoralno ponašale poput striptizeta, prostitutki i tome slično.

Obično konkubina sa oženjenim muškarcem ima fizičku, odnosno intimnu vezu, dok su veoma retke situacije kada je njihova veza bila čisto platonska (bez uspostavljanja seksualnih odnosa).

Interesantno je da se konkubine spominju čak i u Bibliji i to kao žene sa kojima su bili Abraham, David, Jakob, Gedeon i drugi.Share.

Leave A Reply

error: Alert: Content is protected !!