Revolucionar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč revolucionar?

Revolucionar je učesnik revolucije.

Često smo i sami bunimo i burno reagujemo na svakodnevne nepravde koje gledamo ili koje doživljavamo. Ne retko bi i sami promenili mnoge stvari kako u društvu tako i u privatnom životu. Može se reći da u svakom od nas potajno spava svojevrsni revolucionar.

revolucionar

Revolucija ima svoje aktere takozvane revolucionare. A s obzirom da je revolucija u politikološkom smislu, prema opštoj definiciji, radikalna promena društvenih odnosa, tako i sama reč revolucija znači preobrat. Onda je jasno zašto je pobunjenik ili prevratnik sinonim pojmu revolucionar.

Pokušaj definisanje pojma revolucionar glasio bi da je to učesnik u revoluciji, odnosno onaj čije shvatanje o napretku se zasniva na tome da je razvoj ili prosperitet društva dostižan putem revolucije.

Revolucije je takođe moguće podeliti na one u kojima učestvuje manji broj ljudi, grupa revolucionara i na one veće u kojima učestvuju čitave socijalne grupacije jednog naroda.

Istorija beleži mnoge revolucionare, ljude koji nisu bili zadovoljni društveno-politi

kim sistemom, te su želeli da preokrenu datu strukturu iz temelja. Oni su bili spremni ne samo da pričaju o promenama već i da se za iste bore do poslednjeg daha.

Još od Francuske revolucije istorija pamti sve masovnije i smelije pobune i nasilne smene vlasti, ljute revolucionare kojima je retko ko smeo da stane na put. Ipak nije svaka revolucija merodavna i opravdana niti je donosila poboljšanje stanja u društvu (poput komunističkih revolucija).

O poznatim revolucionarima mnogo se pisalo. Među najpopularnijim bili su: Če Gevara u Latinskoj Americi, Maksimilijan Robespjer vođa Fransuske revolucije, od žena Roza Luksemburg poljakinja jevrejskog porekla koja se protivila Prvom svetskom ratu, zatim Gandi u Indiji i mnogi drugi.

Share.