Libido

0

Šta je to libido?

Najjednostavnije rečeno libido predstavlja požudu.

Gledajući emisije na televizoru ili čitajući novine možda ste primetili da se sve više tekstova govori o tome kako povećati libido. Ako niste znali koje je značenje ove reči došli ste na pravo mesto.

Pojam libido potiče iz latinskog jezika i najjednostavnije rečeno označava požudu. U širem smislu libido psihičku energiju koja se pre svega odnosi na energiju seksualnog nagona.

libido

Mnogi libido prevode kao želju, priželjkivanje ili zadovoljstvo doneto seksualnim putem. Ovaj termin prvi put upotrebio je Dante Aligijeri u jednom delu “Božanstvene komedije” pod nazivom “Pakao”.

Kako su sve nagonske radnje našeg organizma usmerene ka određenom zadovoljstvu, libido je od izuzetnog značaja za čovekovu psihoanalizu. Prvi to je uvideo Frojd kada je istraživao seksualni razvoj čoveka.

Po Frojdu libido jeste seksualni instikt, odnosno pokretač i izvor ljudske motivacije kroz dug razvojni proces. On je utvrdio da se libido različito razvija kod muškaraca i žena.

Za razliku od Frojda, njegov kolega Karl Gutav Jing smatra da je libido nemoguće definisati isključivo kao seksualnu energiju. Po njemu, seksualna energija predstavlja samo jedan od nagona u okviru libida. Dakle, on smatra da je libido mnogo širi pojam, te da on predstavlja psihičku energiju čoveka, a seksualni nagon je samo jedan deo nje.


Share.

Leave A Reply

error: Alert: Content is protected !!