Status kvo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to status kvo?

Status kvo označava privobitno stanje, odnosno stanje koje je bilo aktuelno pre nastupanja nekog događaja.

Gledajući filmove ili pak neke političke emisije često smo u prilici da čujemo izraz status kvo. Ipak malo nas zna koje je značenje ovog izraza.

Po etimologiji pojam status kvo potiče od latinske reči status quo i označava sadašnje stanje, odnosno postojeće stanje neke stvari. Ako kažemo da je potrebno da se održi status kvo, to znači da moramo da održimo stanje neke stvari onako kakvo je ono trenutno.

Status kvo

Ovaj izraz počeo je da se koristi u diplomatiji i to najpre kao status kvo ante belum koji je označavao da je potrebno vratiti stvari onakvim kakve su bile pre rata. To je podrazumevalo povlaćenje neprijateljskih trupa i vraćanje vlasti predratnom rukovodstvu.

Sve češće javlja se tendecija za održavanjem statusa kvo i to kao rezultat radikalnih promena. Često se koristi tokom dešavanja nekih kulturnih ili društvenih promena koje se odnose na celu naciju.

Bitno je istaći da se status kvo primenjuje nakon nastupanja nekog događaja koji drastično menja tok nekih stvari. Kada to menjanje toka utiče negativno na neke društvene promene neophodno je primeniti status kvo kao najadekvatnije rešenje za postojeći problem.

Share.