Piksla

0

Piksla

Šta je to piksla?

Piksla je pepeljara odnosno posuda koja služi za pepeo od cigareta.

Reč piksla u određenim delovima naše zemlje potpuno je potisnuo korišćenje reči pepeljara. Naime piksla je reč koja u bukvalnom značenju znači kutija, ali danas ona je metafora za “kutiju za otpad”. Piksla predstavlja manju posudu koja služi da se u njoj kratkoročno odloži određen otpad (najčešće pepeo od cigarete). Običnu otpad se u pikslu ubacuje do trenutka kada se ona ne napuni, a potom se baca u veću kantu ili kontejner.

Piksle su uglavnom napravljene od vatrostalnog materijala, mada to nije pravilo. Najčešće se prave od vatrostalnog materijala, zatim od keramike, metala, a najređe od plastike. Mogu biti različitih boja, veličina, dizajna i oblika. Obično se javljaju u obliku kruga sa ravnom dnom i plitkim  stranicama koje imaju mali uzak zaobljen žljeb koji služi za čuvanje cigareta.

Piksle ili pepeljare kako ih još nazivaju postale su veoma popularne i nezaobilazni inventar svake kuće, pa čak i one gde borave nepušači. One se koriste i na svim javnim mestima, a interesantno je da čak i na mestima gde je zabranjeno pušenje mogu se naći uglavnom zbog estetike. Postoje i posebne piksle koje se ugrađuju u automobile i slično.

Razvoj tehnologije i društva doveo je do značajnog pomaka kada je u pitanju dizajn pa danas moguće je videti piksle najrazličitijih oblika, a posebno su popularne one koje se nalaze na podu i izuzetno su visoke pa dopiru do visine struka. One su predviđene za pušaće koji veoma lako mogu da ih koriste dok stoje.Share.

Leave A Reply

error: Alert: Content is protected !!