Neandertalac

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neandertalac

Šta je neandertalac

Vrsta čovekolikog majmuna naziva se neandertalac.

Često u šali tinejdžeri nazivaju one koji sporije shvataju ili se čudno ponašaju, neandertalcima. Šalu na stranu, u okviru teorije o evoluciji se takođe tokom osmogodišnjeg školovanja pominje ko su bili i kada su živeli neandertalci.

Etimologija kaže da je ovaj pojam dobio naziv prema dolini Neander Tal u okolini Dizeldorfa u Nemačkoj gde su pronađeni kosti čovekolikog majmuna iz srednjeg Paleolita.

Dalje, istraživanja govore da je neandertalac izumrla vrsta roda Homo (praistorijskog čoveka), koja je srodna današnjoj ljudskoj vrsti Homo sapiensu, te je živele na većini evropskog kontinenta, ali i u delu jugozapadne Azije od severa Arapskog poluostrva do šireg okruga Kaspijskog mora.

Karakteristike neandertalca pokazuju da su oni bili viši i snažniji od današnjih ljudi. Imali su veći mozak, mada nisu bili inteligentiji. Takođe, izgled lica im je bio većinom sa snažnim vilicam i velikim zubima, sa oštrom bradom koja je izbačena napred, kao i niskim čelom.

S obzirom da su živeli pre 350.000 godina bili su izuzetni lovci, koristili su kameno koplje, kremenu sekiru i često su se sklanjali u pećine, premda su one imale približnu temperaturu i leti i zimi. Najviše su koristili samo prednji deo pećine jer je unutrašnji bio mračan, hladniji i vlažaniji.

Share.