Čibuk

Pinterest LinkedIn Tumblr +

cibuk

Mala spravica sa lulom i posebnom posudom izuzetno lepo izrezbarena u spektru boja mogla se nekad često videti, posebno kod pušača, odnosno ljubitelja duvana.

Izraz čibuk govori o još jednom u nizu turcizama u našem jeziku çıbuk, çubuk i znači štap. U naš jezik se prenela reč čibuk kao dugačka turska lula za pušenje duvana. Čibuk je često u kompletu sa glinenom ukrašenom posudom. Ova napravica za pušenje spada u antikvitete i nekada se dosta ulagalo u njeno ukrašavanje, dok danas izrada čibuka nestaje ako uopšte i postoji. Sada se sve više koriste nargile i cigarete, čak i u Turskoj i Srednjem istoku. Ipak prodavce čibuka i činija za čibuk možete uvek naći u mnogim antikvarnicama, ali većinom služe kao ukrasi u kući.

Čibuci nisu poznati samo u Turskoj, već se vrlo često koriste i u Iranu, zatim i u Kini. Tako su popularne i kineske opijumske lule.

Inače, para iz čibuka je od 1,2 do 1,5 metara, više dimi od lula koje se koriste u zapadnom svetu.

Lule slične cibucima korišćene su i u severnoj Africi al najviše za opijate, tj. hašiš. Ove spravice razlikuju se u nijansama. Tako postoje neki specijalni čibuci koji su napravljenu kao dugačke lule za držanje cigareta i imaju odvojen deo za usta.

Share.