Trafikant

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trafikant

Trafikant – reč koja se često koristi u svakodnevnom životu i znači prodavac duvana, trgovac. Pošto se duvan uglavnom prodavao u trafikama, tako je i prodavac dobio naziv – trafikant

Trafike su uvek bile posebna priča u odnosu na druge prodavnice. Ranije, u njima bi se prodavale samo novine, časopisi i duvan, ali danas su to prave male prodavnice sa raznovrsnom robom. Tako se tu prodaje, pored već pobrojanih stvari, i voda i sokovi, žvake i bonbone, razne čokolaice, mala pakovanja keksa, knjige, šnale, ukosnice, trake za kosu, male igračke i šta sve još ne.

E u toj trafici radi trafikant. To je onaj čovek, koji viri iza otvora na prednjem staklu trafike koji je inače predviđen za davanje i primanje novca prilikom plaćanja. Ipak, videli ste to milion puta, kada nešto želite da kupite, pitali ste ga da li ima i on je potvrdio, a vi to ne vidite, kroz taj mali otvor, tarafikant se izvuče čini se do struka, ne bi li Vam pomogao da pronađete željenu stvar. Uvek me je fasciniralo kako nepogrešivo zna gde je to, u moru proizvoda, ma kako sitan bio taj proizvod.

I tako, svako od nas ima u svom komšiluku svoju trafiku i svog trafikanta. Ljubaznog, finog koji Vam uvek sačuva novogodišnje izdanje novina koje se inače kupuje ujutru, a Vi ste se, naravno, toga setili par sati pre dočeka Nove godine. Ali, on je znao da će Vam to trebati i sačuvao ih je za Vas. Zato i jeste baš on Vaš omiljeni trafikant.

Share.