Miokard

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Miokard

U uobičajenom govoru, retko ćete čuti reč – miokard. Upotrebljava se uglavnom u medicini. Miokard je reč grčkog porekla I označava srčani mišić. Građen je od specijalnih mišićnih vlakana, posebne strukture, spojenih u vidu mreže. Kao I svi drugi mišići, srčani mišić može da se kontrahuje. Ima neverovatnu energiju, koja mu omogućava ritmičko skupljanje I širenje. On je zapravo “pumpa” organizma. Srce je centralni organ krvotoka koji pupa krv u vene kojima se krv dovodi u srce I pumpa krv u krvne sudove – arterije, kojima se krv odvodi iz srca.

Ljudsko srce je smešteno u grudnoj duplji između levog I desnog plućnog krila. Vrh mu je okrenut na dole I okrenuto je na koso u levo. Srce je obavijeno dvostrukom opnom – srčanom maramicom. U desnoj polovini srca se nalaze tri, dok se u levoj polovini nalaze dva zaliska. U gradnji srčanog tkiva razlikujemo tri sloja: perikard, miokard I endokard. Perikard čini dvostruka opna, čiji unutrašnji deo prijanja na miokard, a spoljašnji je u vezi sa dijafragmom I grudnim organima. Miokar čini najveću masu srca. Endokard je unutrašnji tanak sloj koji oblaže srčane komore I predkomore, prelazeći na zaliske.

Analizom strukture miokarda, I eventualnim njegovim lečenjem u slučaju potrebe, bavi se lekar specijalista kardiologije.

Share.